Europa Nostra-díjat kapott az erdélyi Via Transilvanica turistaútvonal

Europa Nostra-díjat kapott az erdélyi Via Transilvanica turistaútvonal olvasható a azutazo.hu weboldalán.

A több erdélyi megyét átszelő turistaút, a Via Transilvanica is szerepel…

A teljes cikk itt olvasható:
Europa Nostra-díjat kapott az erdélyi Via Transilvanica turistaútvonal

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

A több erdélyi megyét átszelő turistaút, a Via Transilvanica is szerepel az Európai Bizottság és az Europa Nostra egyesület idei kitüntetettjei között, továbbá egy másik, a Duna-delta megőrzésére irányuló romániai projektet is díjaztak.

Az Európa Nostra-díjak idei kitüntetettjeit kedden jelentette be az Európai Bizottság és a kétszáz civil szervezet szövetségeként létrejött Europa Nostra egyesület. Az Európai Unió műemlékvédelmi díjában idén 21 ország 30 létesítménye részesült, közülük kettő romániai – írta honlapján a szervezet.

A díjakat öt kategóriában osztják ki évente, a közösségi felelősségvállalás a műemlékvédelem terén kategóriában a tavaly ősszel megnyitott erdélyi turistaút, a Via Transilvanica is részesült. Egy, a Duna-delta hagyományos világának megőrzésére irányuló projekt – Pathfinders of the Waters – oktatás kategóriában részesült elismerésben. A News.ro hírügynökség szerint az egykori világbajnok román kenus, Ivan Patzaichin alapítványa által működtetett projekt a halászbárkát állítja középpontjába és a Duna-delta értékeit, hagyományos életmódját népszerűsíti a gyerekek körében.

foto: Andrei Dascalescu / Tasuleasa Social Egyesület

Az 1400 kilométeres Via Transilvanica turistaútvonalat tavaly ősszel nyitották meg, Erdélyt északkeletről délnyugatra szeli át, gyalogosan, lóháton vagy kerékpárral is bejárható. A kezdeményező Tasuleasa Social Egyesület korábban közölte, hogy kiépítésével a faluturizmust kívánja fejleszteni, és hozzáférést biztosítani az utazóknak az érintett helyi közösségekhez és történeteikhez, hogy ezáltal is segítse a fenntartható és felelősségteljes fejlődésüket.

A túraútvonal Bukovinától a Vaskapuig Székelyföldet és a szász kultúra emlékeit őrző Királyföldet érintve Románia hét történelmi-néprajzi régióját szeli át. Kiépítésén négy éven át több mint tízezer önkéntes dolgozott tíz megye 400 településén. A túraútvonal minden kilométerét gránitból faragott kilométerkővel jelölték meg. (MTI)

Tovább az eredeti cikkre: Europa Nostra-díjat kapott az erdélyi Via Transilvanica turistaútvonal

Vélemény, hozzászólás?