„Kegyetlenül szembesít azzal, hogy mindez nem csak a filmvásznon létezik”

„Kegyetlenül szembesít azzal, hogy mindez nem csak a filmvásznon létezik” olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Digitális Témahét: ingyenessé teszi HiperSuli-iskolák számára a Csapda a neten című…

A teljes cikk itt olvasható:
„Kegyetlenül szembesít azzal, hogy mindez nem csak a filmvásznon létezik”

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • Digitális Témahét: ingyenessé teszi HiperSuli-iskolák számára a Csapda a neten című film elérését a Yettel, sőt, megduplázzák az elérhető időszakot

Idén 2022. április 4-8. között zajlik a legnagyobb hazai digitális pedagógiai esemény, a Digitális Témahét. A program apropójából a Yettel, együttműködésben a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivállal, a Digitális Témahét időkeretét megduplázva 2 hétig ingyenesen elérhetővé teszi a meglévő és a 2 hét alatt újonnan csatlakozó HiperSuli-iskolák számára az online térben történő gyermekbántalmazásról szóló Csapda a neten című filmet.

A digitális eszközökkel támogatott tanítás és tanulás a karanténidőszak óta még nagyobb hangsúlyt kapott a hazai oktatás területén. A digitalizáció és a tantermen kívül megvalósuló online tanulás pedig magával hozta az internet veszélyeire való fokozott odafigyelés szükségességét is; ezzel kapcsolatban ad most segítséget a mobilszolgáltató.

Tavaly ősszel Magyarországon is elérhetővé vált a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon bemutatott, az online térben történő gyermekbántalmazásról szóló Csapda a neten című cseh dokumentumfilm oktatási verziója. A film rendezőinek kezdeményezésére három fiatal színésznő kiskorúnak tetteti magát, hogy kiderüljön, mi történik, ha belépnek egy népszerű online chatszobába – hamar kéretlen ismerősök és zaklatók ostromolják őket. A film mélyen elgondolkodtató kísérlet, amely leleplezi, hogyan vált a gyermekbántalmazás e modern formája mindennapos, rendkívüli módon elterjedt fenyegetéssé, amely ellen az internet és a közösségi felületek tudatos használatával tehetünk.

A film hazai forgalmazásának támogatójaként tavaly a Yettel, valamint a Digitális Gyermekvédelmi Stratégia az első kétszáz jelentkező általános iskola számára térítésmentesen juttatta el a filmet. A mobilszolgáltatóhoz a digitális oktatási programján, a HiperSulin keresztül érkezett visszajelzések alapján a tanárok a film megelőző hatásának óriási erejét emelték ki. A film híre gyorsan terjedt, a kétszáz ingyenes hely rövid időn belül betelt, és sok megkeresés érkezett azzal kapcsolatban, hogyan lehet szélesebb kör számára is elérhetővé tenni.

Reagálva a pedagógusi igényekre, a Digitális Témahét keretében a Yettel most abban segíti a digitális oktatási programjában résztvevő intézményeket, hogy számukra a Digitális Témahét keretén belül, annak idejét megduplázva, 2 hétig ingyenesen elérhetővé teszi a filmet valamennyi, a digitális oktatási programjában résztvevő, valamint újonnan csatlakozó HiperSuli-iskola számára.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy a tanórai keretek között is megfelelő figyelem és hangsúly kerüljön az internet tudatosságra. Ez a film egy hiánypótló alkotás, amely kegyetlenül szembesíti a diákokat, tanárokat és a szülőket is azzal, hogy mindaz, amit a vásznon látnak, a valóságban is létezik. Hiteles kiegészítése és remek indítója az iskolai beszélgetéseknek, amikor a gyerekek biztonságos környezetben, szabadabban tudnak gondolkodni a pedagógusokkal együtt az online zaklatás témájáról” – mondta el Varga Krisztina, a zsombói Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanára, a HiperSuli szakmai koordinátora.

Azok az iskolák, akik csak most kaptak kedvet a HiperSulihoz való csatlakozáshoz, a 2 hét alatt, 2022. április 17-ig, szintén ingyenesen juthatnak hozzá a filmhez. További információ és regisztráció az alábbi linken: https://hipersuli.hu/a-gyermekbantalmazasrol-szolo-fontos-dokumentumfilm-oktatasi-verzioja-valt-elerhetove-itthon/

Tovább az eredeti cikkre: „Kegyetlenül szembesít azzal, hogy mindez nem csak a filmvásznon létezik”

Vélemény, hozzászólás?