Győr: 15. Jubileumi Boogiefeszt

Győr: 15. Jubileumi Boogiefeszt olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Győri Nemzetközi Boogie Woogie Fesztivál www.boogiefeszt.hu Magyarország legnagyobb boogie woogie fesztiválja…

A teljes cikk itt olvasható:
Győr: 15. Jubileumi Boogiefeszt

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Magyarország legnagyobb boogie woogie fesztiválja idén is visszatér, hogy egy felejthetetlen hétvégét szerezzen minden érdeklődő számára. A 15. Jubileumi Boogiefeszten élőzenés táncos est, fergeteges kétrészes koncert show és afterparty is vár rád, hiszen a programok mindenkinek tartogatnak nézni-, hallgatni- és táncolnivalót.

A Boogiefeszt az elmúlt másfél évtizedben a stílus elsőszámú és legismertebb rendezvényévé vált. Nem véletlen, hogy a műfaj sztárjai Európából és a tengerentúlról is szívesen jönnek az eseményre. Idén összesen 7 ország fellépői érkeznek Győrbe.

Több mint 10 év után ismét hazánkban lép fel Mike Sanchez rock and roll legenda, aki együtt koncertezett Eric Claptonnal és Paul McCartney-val! Győrbe érkezik Európa legvirtuózabb boogie woogie zongoristája Christoph Steinbach, akit rokoni szálak fűznek Liszt Ferenchez. Meghívott külföldi zenészek, többszörös világbajnok boogie woogie táncosok, kiváló hazai előadók és számos program vár mindenkit, aki december 8-án és 9-én ellátogat a fesztiválra.

A rendkívül pörgős és sok humorral fűszerezett jubileumi műsor házigazdája idén is a Dániel Balázs Trió. A zenekar hazánk elsőszámú boogie woogie zenekara, vezetője már többször turnézott az Amerikai Egyesült Államokban és fellépett Európa számos színpadán.

Az évforduló alkalmával a helyszín és a programszerkezet is változik. Ismét visszakerül a fesztivál programkínálatába a sokak által várt Boogie Cocktail program, ami egy vacsorával egybekötött zenés-táncos est. A szombati Boogie Show koncertnek pedig új helyszín, a nagyszerű Győri Nemzeti Színház ad otthont.

2023. december 8-9-én garantáltan felhőtlen szórakozásban lesz része azoknak, akik ellátogatnak a Győri Nemzetközi Boogie Woogie Fesztivál programjaira.

A rendezvény fővédnöke: Dr. Dézsi Csaba András, Győr Megyei Jogú Város Polgármestere.

Töltődjön fel zenével és boogie woogie-val a 15. Boogiefeszten!

További információ: www.boogiefeszt.hu

Boogie Woogie, a rock and roll őse

Mi is az a boogie woogie? 

Zene, tánc, életérzés… A 30-as és 40-es évek Amerikájának ez a lendületes, ritmusos és vidám zenei stílusa az első pillanattól fogva magával ragadja hallgatóját. Alapjait az afroamerikai közösségek, különösen a déli államokban élők alakították ki.

Kezdetben a boogie woogie-t egy szál zongorán játszották, mely megteremtette a műfaj jellegzetes hangázást és karakteres stílusát. A boogie woogie zongorajáték gyors, lendületes és ismétlődő ritmusokra épül. A bal kéz egy folyamatosan visszatérő basszus motívumot, míg a jobb kéz a melódiát és az improvizációt játssza. Ez az egyik legnehezebb zongorázási technika.

A dalok szövegei általában a mindennapi élet témáira összpontosítanak, beleértve az örömet, a szerelmet, a veszteséget és a táncot. A szövegek gyakran egyszerűek és könnyen érthetők, olykor humorral és iróniával vannak átszőve.

A boogie woogie nemcsak zene, hanem egy tánc is, melyre a swing és lindy hop is nagy hatással voltak. Az improvizáció fontos jellemzője, hiszen a táncosok nem egy betanult koreográfiát táncolnak, hanem figyelik a zenét, és a dallamhoz igazítják a mozdulatokat vagy éppen egy akrobatikus figurát.

A stílus igazán népszerűvé a 1930-as és 1940-es években vált, nagy hatással volt olyan későbbi zenei irányzatokra, mint például a rock and roll vagy a rhythm and blues. A boogie woogie legismertebb zongoristái Albert Ammons, Meade „Lux” Lewis és Pete Johnson voltak. Nagy szerepük volt abban, hogy ez a virtuóz zenei irányzat elterjedjen a világban. 

A boogie woogie megunhatatlan, mert minden zenész saját, egyedi előadásmódban játssza, és a sokszínű improvizációnak köszönhetően mindig valami újdonságnak lehetünk szem- és fültanúi egy koncert során. Napjainkban számos fesztivált rendeznek a stílus kedvelőinek. Magyarországon jelenleg egyetlen boogie woogie fesztivál van, a Boogiefeszt – Győri Nemzetközi Boogie Woogie Fesztivál, mely minden év végén várja a műfaj régi és új rajongóit.

Dániel Balázs, a fesztivál szervezője

Dániel Balázs – alias Mr. Firehand – „a legvirtuózabb magyar boogie woogie zongorista”

A győri zenész nemcsak a legvirtuózabb magyar boogie woogie zongorista, hanem egyúttal a műfaj magyarországi nagykövete. A győri tehetség hazai sikereihez elismert külföldi fellépések társulnak. Rendszeresen koncertezik Európa-szerte, sőt már az Amerikai Egyesült Államokban is több alkalommal turnézott.

Dániel Balázs 14 évesen kedvtelésből kezdett el zongorán tanulni. Két évvel később a véletlen folytán meghallott egy felvételt, melyen egy boogie woogie zongorista játszott. Azóta megszállottja ennek a műfajnak. Első önálló egész estés koncertjét 2007-ben adta szülővárosában teltház előtt. Ezt számos sikeres fellépés követte az ország különböző városában. 2009-ben pedig első alkalommal már külföldön is megmutatta zongoratudását. Azóta rendszeresen koncertezik Ausztria, Németország, Franciaország, Svájc, Anglia, Lengyelország… színpadain. Nagy sikerrel mutatkozott be a boogie woogie őshazájában Amerikában, így már több alkalommal is visszahívták fellépni.

Mr. Firehand az évek során már hat lemezt adott ki. A CD-ken szóló, duó és trió formációban játszott dalok, valamint a hazai zenei élet kiemelkedő zenészeivel készült közös számok is hallhatók. A lemezeken számos boogie woogie stílusú saját szerzeménye mellett blues, stride és new orleans jazz stílusból is ad ízelítőt.

Balázs szervezője és házigazdája a hazánkban egyetlen, a boogie woogie műfajára épülő fesztiválnak, melyet 2008-tól rendez meg minden év végén. A Boogiefeszt – Győri Nemzetközi Boogie Woogie Fesztivál változatos programokkal várja Győrbe a műfaj rajongóit.

Az évek során a Dániel Balázs Trió hazai és nemzetközi zenei élet olyan kiváló előadóival játszott már együtt, mint: 

  • Mungo Jerry (UK) – zenészlegenda, az In The Summertime c. világsláger szerzője
  • Pete York (UK) – világhírű dobos, a Spencer Davis Group alapítótagja
  • Nicolle Rochelle (USA) – világhírű énekesnő, Broadway produkciók szereplője, Josephine Baker megszemélyesítője
  • Mike Sanchez (UK) – rock and roll legenda, közös koncertek Paul McCartney-val, Eric Claptonnal
  • Benkó Sándor – klarinétművész, a Benkó Dixieland Band vezetője
  • Fenyő Miklós – Mr. Rock and Roll, a legendás Hungária együttes alapítója
  • Novai Gábor – zenész, dalszerző, a Generál együttes alapítója

Magyarországon egyre nagyobb népszerűségnek örvend a boogie woogie, melynek lüktetése, ritmusossága és virtuozitása első pillanattól fogva magával ragadó. Balázs egyedi stílusával, kreatív ötleteivel és virtuóz előadásmódjával új színt visz a boogie woogie világába, célja, hogy közkedveltté tegye és tovább népszerűsítse ezt a zenei irányzatot.

További információ: www.mrfirehand.com

Fesztivál neve: 15. Jubileumi Boogiefeszt – Győri Nemzetközi Boogie Woogie Fesztivál

Időpont: 2023. december 8-9.

Helyszín: Győr

www.boogiefeszt.hu

JEGYVÁSÁRLÁS

https://www.jegy.hu/venue/boogiefeszt/

FELLÉPŐK

Mike Sanchez (UK)

Christoph Steinbach (AT)

Albert Koch (DE)

Sondre Olsen-Bye & Tanya Georgiievska (NOR/UKR)

Masi Saurén & Anna Tyutyunyuk (FIN/RUS)

Red Roosters (HU)

Járeb Barnabás (HU)

Pleszkán Écska (HU)

Dániel Balázs Boogie Woogie Trió (HU)

Dániel Balázs (HU)

Meglepetésvendégek

PROGRAM

2023. december 8. péntek

Rendezvény: Boogie Cocktail

Rendezvény jellege: vacsorával egybekötött élőzenés táncos est

Helyszín: MCC Központ – volt Konferencia Hotel (9021 Győr, Apor Vilmos püspök tere 3.)

Kezdés: 18:00

  1. december 9. szombat

Rendezvény: Boogie Show

Rendezvény jellege: jubileumi koncert show

Helyszín: Győri Nemzeti Színház (9022 Győr, Czuczor Gergely u. 7.)

Kezdés: 15:00 és 19:00

  1. december 9. szombat

Rendezvény: Boogie Afterparty

Rendezvény jellege: táncos party

Helyszín: El Paso Tánc és Rendezvénycentrum (9021 Győr, Zechmeister u. 2.)

Kezdés: 23:00

info@boogiefeszt.hu

További információ: www.boogiefeszt.hu

Tovább az eredeti cikkre: Győr: 15. Jubileumi Boogiefeszt

Vélemény, hozzászólás?