A legnagyobb párizsi repülőtér sztrájk miatt törölte a csütörtöki járatai negyedét

A legnagyobb párizsi repülőtér sztrájk miatt törölte a csütörtöki járatai negyedét olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Törölte csütörtök délelőtti járatai mintegy negyedét a párizsi Roissy Charles de…

A teljes cikk itt olvasható:
A legnagyobb párizsi repülőtér sztrájk miatt törölte a csütörtöki járatai negyedét

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Törölte csütörtök délelőtti járatai mintegy negyedét a párizsi Roissy Charles de Gaulle repülőtér a fizetésemelést követelő alkalmazottak sztrájkja miatt.

A párizsi repülőterek igazgatóságának (ADP) közleménye szerint a polgári légiközlekedési igazgatóság (DGAC) azt kérte a légitársaságoktól, hogy csütörtökön reggel 7 óra és délután 2 óra között csökkentsék a járataik számát. Az elmúlt hetekben számos európai repülőtéren nehézségeket okozott az utasok ellenőrzése és kezelése az ellenőrzést végző személyzet hiánya miatt, és emiatt ezrek késték le a járataikat, a repülőgépek egy jelentős része pedig késéssel indult.

A párizsi repülőterekről legtöbb járatot indító Air France bejelentette, hogy csütörtökön 85 belföldi és európai járatát törli a DGAC kérésére. A francia légitársaság jelezte, hogy a tengerentúli járatok menetrendjeiben is várhatók módosítások, és minden érintett utast közvetlenül értesítenek a változásokról.

A  párizsi Roissy Charles de Gaulle repülőtér valamennyi szakszervezete (CGT, FO, CFDT, CFTC, CFE-CGC, Unsa és SUD) arra kérte a dolgozókat, hogy munkabeszüntetéssel követeljenek 300 eurós fizetésemelést “feltétel nélkül és mindenkinek”. “A közlekedés újraindulása és a nyereségek ellenére, a mi munkánk nincs megfizetve”. “Minden emelkedik, kivéve a bérünk” – írták felhívásukban a szakszervezetek.

A FO szerint “elfogadhatatlan az a káosz, amelyet a franciaországi és az európai repülőtereken dolgozó alkalmazottaknak el kell szenvedniük”. A szakszervezet becslése szerint a koronavírus-járvány miatt a légi közlekedési ágazatban az elmúlt két évben 15 ezer munkahely szűnt meg. A párizsi repülőterek igazgatósága április végén jelezte, hogy a Roissy és az Orly repülőtereken mintegy 4 ezer munkahely betöltetlen, s jelentős nehézségekbe ütközik munkaerőt találni, miközben a pandémia után az európai légi közlekedés hirtelen visszatért a 2019-es év szintjére. (MTI)

Tovább az eredeti cikkre: A legnagyobb párizsi repülőtér sztrájk miatt törölte a csütörtöki járatai negyedét

Vélemény, hozzászólás?