A Gödöllői Királyi Kastély kapta az első Kastély védjegyet

A Gödöllői Királyi Kastély kapta az első Kastély védjegyet olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Országszerte zajlik a szálláshelyek, a szabadvízi strandok minősítése mellett a Kastély…

A teljes cikk itt olvasható:
A Gödöllői Királyi Kastély kapta az első Kastély védjegyet

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Országszerte zajlik a szálláshelyek, a szabadvízi strandok minősítése mellett a Kastély védjegy odaítélése; a Gödöllői Királyi Kastély elsőként szerezte meg a minősítést, az ünnepélyes védjegytábla-átadót június 26-án tartották.

A június elején indult Magyarország Kincsei (Best of Hungary) ernyővédjegy célja, hogy egy turisztikai kínálati, szolgáltatási szempontokat előtérbe helyező kidolgozott szempontrendszer alapján kiemelje a magas szolgáltatási színvonalat képviselő, egyedi turisztikai élményt nyújtó attrakciókat.

A Magyarország kincsei – Kastély védjegy célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az épített magyar kulturális örökségre. A minősítés a látogató számára garanciát jelent a minőségi vendégélményre, már a megérkezés előtti tájékozódástól egészen a távozásig. Másrészt az objektív szempontrendszer szakmai iránytűként is szolgálhat az üzemeltetők részére, hogyan tudják a látogatói élményt magasabb szintre emelni, történelmi örökségünket a modern kor igényei szerint bemutatni minden korosztály, kiemelten a fiatalabb generációk számára. Az elvárt alap kényelmi szolgáltatások közé tartozik az érkezés előtti tájékoztatás magyar és angol nyelven, a létesítmény teljes területén elhelyezett pihenő- és frissítőpontok, széles körű családbarát szolgáltatások és programok, gyermekfoglalkoztató, felújított mosdóblokkok, brandingelt terméket értékesítő múzeumshop, online és offline turisztikai tájékoztató anyagok, kitáblázott parkoló online fizetési lehetőséggel.

A Magyarország Kincsei (Best of Hungary) ernyővédjegy jelenleg 8 kategóriát tartalmaz (gyógyfürdő, élményfürdő, wellness fürdő, vár, kastély, gyógyhely, fizetős strand, ingyenes strand), melyek közül a szezonra való tekintettel jelenleg a kastélyok és a strandok vannak fókuszban. Valamennyi védjegy 3 évre szól, kivéve a strandoké, amelyek a nagyobb igénybevétel miatt csak 2 évre kapják meg. A minősítési folyamatban való részvétel önkéntes. A védjegy tulajdonosa a Magyar Turisztikai Ügynökség, a védjegyrendszer üzemeltetője a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nkft.

A minősítés kizárólag a turisztikai attrakcióként működő és hasznosított kastélyokat célozza, a kastélyszállodákat nem. A minősítés önkéntes alapon történik, és három évre érvényes. A Magyarország kincsei védjegyrendszer célja, hogy a legjobbakat keressük, nem cél, hogy az összes hazai attrakciót minősítsük – hangsúlyozta Könnyid László (Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület NKft.) az első kastélyvédjegy átadóján. – A kastélyvédjegy olyan minősítési szempontokat tartalmaz, amely minden vendégnek, 0-tól a 100-éves korig garantálják a látogatói élményt és ebben a hazai kastélyok között magas színtű családbarát szolgáltatásaival élen jár a Gödöllői Királyi Kastély – tette hozzá.

Az egységes márkajelzés mögött azonos tanúsítási folyamat és azonos elvek mentén felépülő, de a különböző turisztikai területek jellegzetességeit is figyelembe vevő objektív minőségi kritériumrendszer áll. Az ernyővédjegy azonban nemcsak különböző turisztikai területek lefedésére képes, hanem azon látogatói igényekre is hatékonyan tud reflektálni, amelyek nem korlátozódnak egy-egy attrakció-típusra.

Legyen szó a környezetbarát, fenntartható működésről, vagy az akadálymentességről, hozzáférhetőségről, ezek olyan elvárások, amelyek bármelyik turisztikai területen működő szolgáltató, attrakció számára releváns látogatói szempontokként jelenhetnek meg – emelte ki az ügyvezető igazgató.

Nagyszerű kezdeményezésnek tartjuk a turisztikai attrakciók minősítését, amelyhez a garanciát az állami jelenlét, a Magyar Turisztikai Ügynökség jelenti. Hisszük, hogy a most bemutatott minősítési rendszer a hazai turizmusban érdekelt szolgáltatók további előrelépését és a fogyasztói bizalom növelését szolgálja. Megtiszteltetés számunkra, hogy az attrakciók kategóriájában elsőként a Gödöllői Királyi Kastély veheti át e minőséget tanúsító táblát és a tanúsítványt, reményeink szerint a minősítéssel példát is szolgáltatunk szakmai partnereink számára abban, hogyan lehet egy épített örökségi helyszínt a XXI. század turista-igényeinek megfelelően működtetni és élettel megtölteni azt az év minden napján – mondta el dr. Ujváry Tamás, a Gödöllői Király Kastély ügyvezető igazgatója.

A Gödöllői Királyi Kastélyba látogatók a klasszikus tárlatvezetések mellett közel húszféle tematikus túra közül választhatnak. „A családbarát szemlélet prioritást élvez nálunk, ezért a legkisebbekkel érkezőktől a középiskolásokig számos olyan szolgáltatással várjuk a hozzánk érkezőket, melyek az élményen túl is kényelmesebbé is teszik a Gödöllői Királyi Kastélyban tett látogatást” – mondta el dr. Ujváry Tamás.

A kastély területén van baba-mama szoba, de a babagondozás a kastélykertben is elvégezhető a speciális kialakítású baba-mama pad segítségével. A tematikus túrák között találhatnak kedvükre valót a csecsemővel érkező fiatal szülők is, míg a Mesélő lakosztályok túrán a családok egy feladatsort teljesítve önállóan járhatják be a kastély termeit. A kastély 26 hektáros, romantikus parkjának legszebb helyeit, botanikai ritkaságait egy mesefüzet kalauzolásával fedezhetik fel az ide érkezők. Az audio guide-os tárlatvezetés az országban egyedülállóan 13 nyelven érhető el, és ezen túlmenően az alsótagozatos korosztály választhat a „királylányos” és „királyfis” változat közül. Éves szinten közel másfél ezer kulturális program zajlik a kastély falai között és parkjában, a műfaji sokszínűség jegyében a komoly- és könnyűzenei előadások mellett a színházi előadások is szerepet kapnak, köztük olyan különleges előadási formában, mint a sétáló színház, amelynek résztvevői a kastély egyébként nem látogatható rejtett helyszíneit is felkeresik.

Tovább az eredeti cikkre: A Gödöllői Királyi Kastély kapta az első Kastély védjegyet

Vélemény, hozzászólás?