Megszületett Assisi Szent Ferenc olasz katolikus rendalapító, költő, Itália, az állatok, a kereskedők és a természet védőszentje. (840 éve)

Megszületett Assisi Szent Ferenc olasz katolikus rendalapító, költő, Itália, az állatok, a kereskedők és a természet védőszentje. (840 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Születéskori neve: Giovanni Bernadore. Latinul: Franciscus Assisiensis, ahogy a Ferenc-rendiek nevezték: szerafikus Szent Ferenc (latinul: Franciscus Seraphicus vagy „Pater…

A teljes cikk itt olvasható:
Megszületett Assisi Szent Ferenc olasz katolikus rendalapító, költő, Itália, az állatok, a kereskedők és a természet védőszentje. (840 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Születéskori neve: Giovanni Bernadore. Latinul: Franciscus Assisiensis, ahogy a Ferenc-rendiek nevezték: szerafikus Szent Ferenc (latinul: Franciscus Seraphicus vagy „Pater seraphicus”). Pontos születési dátuma ismeretlen, különböző források szerint: 1181 január 12, 1182 április 29, 1182 július 5, vagy 1182 szeptember 26.Édesapja dúsgazdag posztókereskedő volt, aki fia ifjúkori léhaságait szó nélkül finanszírozta. A férfivá serdült katona lett, részt vett több háborúban, többször megsebesült. Spoletoi betegsége idején egy látomásában megjelent előtte Jézus Krisztus, aki felszólította, forduljon vissza. Felhagyott a léha élettel, nem törődve azzal, hogy apja kitagadta, rendbehozatta a Monte Subinco-i bencés szerzetesek Assisi közelében lévő templomát, és szegénységet hirdető követőivel rendalapítási kérélemmel fordult III. Ince pápához, aki ezt rneg is adta. A rend a szegénység erényén alapult és Ferenc halála után a közösségek gyorsan szaporodtak Itáliában, de misszióik eljutottak Angliába, spanyol, német és magyar földre is. Magyarországon először a XIV. században íródott Jókai-kódexben jegyezték le tetteit: prédikált a madaraknak, megszelídítette a városban garázdálkodó gubbiói farkast, testén viselte Krisztus sebeit. 1228-ban avatták szentté.A 2013-ban pápává választott Jorge Mario Bergoglio bíboros az ő tiszteletére vette fel a Ferenc nevet.

Tovább az eredeti cikkre: Megszületett Assisi Szent Ferenc olasz katolikus rendalapító, költő, Itália, az állatok, a kereskedők és a természet védőszentje. (840 éve)

Vélemény, hozzászólás?