Jelentős kormányzati segítséget kap a turizmus az MTÜ javaslatai alapján

Jelentős kormányzati segítséget kap a turizmus az MTÜ javaslatai alapján olvasható a azutazo.hu weboldalán.

A turisztikai szektor támogatása érdekében a kormány átfogó intézkedési csomagról döntött…

A teljes cikk itt olvasható:
Jelentős kormányzati segítséget kap a turizmus az MTÜ javaslatai alapján

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

A turisztikai szektor támogatása érdekében a kormány átfogó intézkedési csomagról döntött a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kezdeményezésére – közölte az ügynökség.

A közlemény szerint a csomagba foglalt hat intézkedés nagymértékben enyhíti a turisztikai vállalkozások terheit, javítja gazdasági helyzetüket és egyúttal segíti napi működésüket is, érintve a turizmusfejlesztési hozzájárulást, a munkaidőkeretet, a SZÉP-kártya szabályozást, az NTAK- és a VIZA-adatszolgáltatást, illetve a szálláshely-minősítést.

A szektorban működő szolgáltatók terheit csökkenti, hogy a 2022. október 1. és 2023. március 31. közötti időszakra nem kell megállapítani, bevallani és megfizetni a turizmusfejlesztési hozzájárulást (TFH). Ennek köszönhetően több milliárd forint marad a szolgáltatóknál – írták.

A Munka törvénykönyvében alapesetben biztosított 4 hónap helyett, a munkáltató a hatékony és rugalmas munkaidő-szervezés biztosítása érdekében a turizmus ágazatban ismét legfeljebb 24 havi munkaidőkeretet rendelhet el – tették hozzá.

A SZÉP-kártya a belföldi turizmus ösztönzésének egyik legfontosabb eszköze, alapvető célja a turisztikai szolgáltatók forgalmának növelése, rentábilis működésének elősegítése. Ezt a célt erősíti, hogy javaslat készül a SZÉP-kártya alszámláinak megszüntetésére, összevonására – áll a közleményben.

A MTÜ szerint jelentős kedvezmény, hogy 2023. július 1-re módosul a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók NTAK-adatszolgáltatásának kezdő napja. A féléves halasztás hosszabb felkészülési időt biztosít a szolgáltatóknak az adatszolgáltatási gyakorlat feltételeinek minél hatékony kialakítására, a digitális átállásra, a szoftverek használatának elsajátítására.

További könnyebbség lesz a szálláshely-szolgáltatók napi működéséhez, hogy 2023. december 31-ig továbbra sem szükséges a 14 év alatti vendégek okmányainak adatait beolvasni. A kormány korábban már mentesítette a szolgáltatókat a 14 év alattiak okmányának beolvasási kötelezettsége alól, ez az intézkedés marad érvényben a jövő év végéig.

A 2021. december 31-ig nyilvántartásban szereplő és működő magán- és egyéb szálláshelyek esetében az első szálláshely-minősítés regisztrációjának határideje 2024. január 1-re módosul. A halasztás az érintett szolgáltatóknak további felkészülési időt biztosít a szálláshely-minősítési eljárás lefolytatására – írták. Az intézkedések pontos részletei a hamarosan megjelenő Magyar Közlönyben lesznek olvashatók – áll a közleményben. (MTI)

Tovább az eredeti cikkre: Jelentős kormányzati segítséget kap a turizmus az MTÜ javaslatai alapján

Vélemény, hozzászólás?