Az orosz-ukrán konfliktus az ipari abroncsok árára is hatással lehet

Az orosz-ukrán konfliktus az ipari abroncsok árára is hatással lehet olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Az ipari abroncsok piacát az elmúlt években negatívan befolyásolták a koronavírus…

A teljes cikk itt olvasható:
Az orosz-ukrán konfliktus az ipari abroncsok árára is hatással lehet

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Az ipari abroncsok piacát az elmúlt években negatívan befolyásolták a koronavírus miatti lezárások. „Az orosz-ukrán háború pedig újabb nehézségek elé állítja a gumiabroncsgyártókat, ezért a felhasználók megváltozott kínálattal és magasabb árakkal szembesülhetnek” – hívta fel a figyelmet a targonca és ipari abroncsok forgalmazásával foglalkozó Zsolaka Kft. ügyvezető igazgatója, Horváth Zsolt. 

Az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége (ETRMA) nemrég megkongatta a vészharangokat, ugyanis Oroszország és Ukrajna katonai konfliktusa miatt lényegében megszakadt a gumiabroncsok gyártásához szükséges ellátási lánc. Mint ismeretes, az ipari abroncsok előállításához szükség van koromra, de eddig a teljes európai koromkapacitás több mint 50 százaléka Oroszországból, Ukrajnából és Fehéroroszországból érkezett. Oroszország emellett évente több mint 500 ezer tonna kormot szállított Európába, de az ukrán import is jelentős volt a maga 50 ezer tonnás mennyiségével. 

Oroszország a szintetikus gumi terén is fontos tényezőnek számít: a teljes EU-s mennyiség 30 százalékát éppen az oroszok szállították az elmúlt években az európai gyáraknak. Európa emellett nagymértékű kitettséggel rendelkezik Oroszország felé a polibutadién, a sztirol-butadién gumi, valamint a szintetikus poliizoprén (a természetes gumi egy alternatívája), vagyis az alapanyaghiány jelentős kihívások elő állítja az európai gumiabroncs-ipart. 

„Az európai gumiabroncsgyártók jelenleg megpróbálják az ipari kormot kínai és indiai szállításokkal pótolni. A földrajzi távolság, valamint a kínai koronavírus lezárások miatt azonban számolni kell azzal, hogy ezekből az országokból lényegesen lassabban érkezhet Európába alapanyag” – hívta fel a figyelmet a Zsolaka Kft. ügyvezető igazgatója. Ennek egyenes következménye, hogy jelentős mértékben megdrágulnak a gumiabroncsok gyártásához szükséges alapanyagok, ami kétszámjegyű emelkedést hozhat magával a targonca és az ipari abroncsok terén. 

Az abroncsok drágulásához az európai energia árak drasztikus emelkedése is hozzájárul. Ez annak köszönhető, hogy a gumiabroncsok gyártásához szükséges kemencéket általában gázzal fűtik, a gáz ára pedig az ipari abroncsok gyártása terén nagyhatalomnak számító Olaszországban 40-45 százalékkal emelkedett és ez a növekedés végső soron a termékek árában is jelentkezni fog. „Most még nehéz lenne megjósolni, hol lesz ennek a folyamatnak a vége, annyi azonban bizonyos, hogy hosszú távon egyre több kínai és indiai gumiabroncsgyártó fog megjelenni az európai piacon, hiszen várhatóan ők fognak tudni versenyképes áron ipari, vagy targonca abroncsokat kínálni” –  tette hozzá Horváth Zsolt.

Tovább az eredeti cikkre: Az orosz-ukrán konfliktus az ipari abroncsok árára is hatással lehet

Vélemény, hozzászólás?