A vetőmag-előállítókat is sújtja a rendkívüli időjárás

A vetőmag-előállítókat is sújtja a rendkívüli időjárás olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A vetőmag-előállítóknak az idei szezonban nemcsak a betakarított termés alacsony szintjével,…

A teljes cikk itt olvasható:
A vetőmag-előállítókat is sújtja a rendkívüli időjárás

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A vetőmag-előállítóknak az idei szezonban nemcsak a betakarított termés alacsony szintjével, hanem az aszály miatti minőségi problémákkal is szembesülniük kell, ezért a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kérésére az agrártárca módosította a vetőmagokra vonatkozó rendeletet. Eszerint az idei évben betakarított kalászos vetőmagok minősítésénél nem kell alkalmazni a rostaméret és a hozzá kapcsolódó áthullási követelményeket. A szövetség szerint ezzel elkerülhető, hogy vetőmaghiány alakuljon ki.

Az idei év rendkívüli kihívások elé állítja a mezőgazdaságot. A szántóföldi növénytermesztést soha nem látott aszály sújtja, az ország keleti részén különösen nagy károkat szenvednek el a gazdálkodók. Az Alföldön és a Tiszántúlon a kalászos gabonák termése történelmi mélységekbe zuhant az ősz óta tartó folyamatos csapadékhiány és rekordokat döntő hőség miatt. A katasztrofális időjárási körülmények a vetőmag-előállításokban is nagy károkat okoztak, ismertette Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. 

A szakember szerint a vetőmag-előállítóknak nemcsak a betakarított termés alacsony szintjével, hanem az aszály miatti minőségi problémákkal is szembesülniük kell. Országosan jellemző, hogy a kalászos gabonák minőségi paramétereikben messze elmaradnak a korábbi években tapasztaltaktól. A kalászos vetőmag-feldolgozási szezon elindulásával országosan az volt tapasztalható, hogy a betakarított termés magméret tekintetében messze elmaradt a minőségi követelményektől. A vetőmagok csak igen nagy tisztítási veszteséggel lettek volna feldolgozhatók, mely sok esetben ellehetetlenítette volna a termés vetőmagként történő értékesítését. Több helyen irreálisan magas kieséssel is számoltak a feldolgozók.

A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ezért kérelemmel fordult az Agrárminisztérium felé, hogy a jogszabályban foglalt kalászos növények vetőmagjaira vonatkozó áthullási rosta követelmény alól az idei betakarítású vetőmagtételek esetén adjon felmentést. 

A július utolsó napjaiban életbe lépett rendeletmódosítás szerint – a rendkívüli időjárási körülményekre tekintettel –a 2022-es évben betakarított kalászos vetőmagok minősítésénél nem kell alkalmazni a rostaméret és a hozzá kapcsolódó áthullási követelményeket.

Az engedményezésre irányuló kezdeményezésünk nem jelenti azt, hogy a termelők gyengébb vagy rosszabb minőségű vetőmagot kapnak, hangsúlyozta Polgár Gábor. Az engedményezés alapján a vetőmag feldolgozókra sokkal nagyobb munka hárul, mivel a vetőmagtételeket egyenként, alapos modellezés és más minőségi paraméterek betartása után lehet fémzárolni. „Valójában ez csak azt jelenti, hogy a vetőmagtételekben kisebb magvak is nagyobb arányban vannak jelen, mint korábban. Az országos vetőmagellátás vonatkozásában a rendelkezésre álló vetőmag így nagyobb vetésterületre lesz elegendő”, tette hozzá.

A Vetőmag Szövetség kiemelten fontosnak tartja a termelők jó minőségű vetőmaggal történő ellátását. Szakmai elvárás, hogy az idei évben a forgalmazók fokozott körültekintéssel járjanak el a vásárlók kalászos vetőmaggal történő kiszolgálásakor. Elkerülendő az esetleges későbbi vitás helyzeteket javasoljuk, hogy a forgalmazók adjanak hiteles tájékoztatást vevőiknek a tételek minőségi, azon belül az analitikai tisztaságvizsgálathoz kapcsolódó eredményeiről.

Tovább az eredeti cikkre: A vetőmag-előállítókat is sújtja a rendkívüli időjárás

Vélemény, hozzászólás?