200 millió forintért kelt el Rippl-Rónai remekműve

200 millió forintért kelt el Rippl-Rónai remekműve olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

a Virág Judit Galéria kortárs aukcióján pedig Maurer Dóra életműrekord született…

A teljes cikk itt olvasható:
200 millió forintért kelt el Rippl-Rónai remekműve

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • a Virág Judit Galéria kortárs aukcióján pedig Maurer Dóra életműrekord született

Dupla aukcióval és művészeti remekművekkel köszöntötte 25. születésnapját a Virág Judit Galéria. Május 31-én klasszikus festmények, egy nappal később pedig a háború utáni és kortárs magyar alkotók kiemelkedő munkái kerültek kalapács alá. Rippl-Rónai József Enteriőr című képe 200 millió forintért kelt el, a kortársak közül Maurer Dóra Overlappings 9 című műve pedig új életműrekordot ért el. 

Hatalmas várakozás előzte meg a Virág Judit Galéria jubileumi aukcióit a Budapesti Kongresszusi Központban, hiszen több olyan remekmű is előkerült külföldi, alig ismert magángyűjteményekből, amelyeket a nagyközönség még nem láthatott. Rippl-Rónai József Enteriőr című olajfestményét egy vajdasági gyűjtő vette meg közvetlenül a művésztől az 1900-as évek elején, azóta a képre az örökösök vigyáztak. A különleges festmény 200 millió forintért kelt el.

A műértők számára az egyik legnagyobb szenzációt Vaszary János Dunakorzó Budapesten című képének felbukkanása jelentette. A festményt a nagyközönség 1929-ben láthatta utoljára egy nürnbergi kiállításon. Az idilli hangulatú képen a korabeli korzó hangulatát örökítette meg a világhírű művész. Az ikonikus festményt 160 millió forintnál ütötte le az aukciót vezető Kelen Anna. 

Kádár Béla Amerikából előkerült Fiatalok című alkotása 80 millió forintért cserélt gazdát. Az aukción licitálhattak még az érdeklődők olyan magyar mesterek munkáira is, mint Tihanyi Lajos (Csendélet pipával, 46 millió forint), Scheiber Hugó (Japán nappali tűzijáték a berlini Luna Parkban, 48 millió forint), Czóbel Béla (Körhinta, 55 millió forint), valamint Aba-Novák Vilmos (Abruzzói vidék, 44 millió forint) és Czigány Dezső (Nizzai részlet, 40 millió forint).  A klasszikus aukció különlegessége volt egy több mint 100 éves szecessziós Zsolnay mennyezetlámpa, amelyhez hasonlót sem láthattak a világon a gyűjtők az elmúlt évtizedekben, 12 millió forintért kel el az este folyamán.

A szerdai Háború utáni és kortárs művek aukciója is kiváló alkotásokkal szolgált. A világpiacon is egyre jobban értékelt Maurer Dóra Overlappings 9 című alkotásáért 36 millió forintot fizettek – ez új életműrekord. Birkás Ákos Fej (177-12Mn8) című képe 17 millió forintért cserélt gazdát, Keserü Ilona Mind 2 című festménye 38 millió forintért, Rozsda Endre cím nélküli képe pedig 20 millió forintért. 

„Huszonöt évünk a piacon felelősséggel is jár, hiszünk a művészet folytonosságában, és a jövőben is azért dolgozunk majd, hogy a magyar festészet imázsát és értékét növeljük” – mondta el a galéria alapító társtulajdonosa, Virág Judit.

Tovább az eredeti cikkre: 200 millió forintért kelt el Rippl-Rónai remekműve

Vélemény, hozzászólás?