Rekordszámú résztvevő a Ludovika Fesztiválon


Rekordszámú résztvevő a Ludovika Fesztiválon olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A zord idő ellenére is rekordszámú, mintegy 12600 látogató érkezett a…

A teljes cikk itt olvasható:
Rekordszámú résztvevő a Ludovika Fesztiválon

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A zord idő ellenére is rekordszámú, mintegy 12600 látogató érkezett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) által idén is megrendezett Ludovika Fesztiválra május 11. és 13. között az Orczy-parkba. A háromnapos esemény során népszerű hazai és külföldi előadók színesítették a Ludovika Szabadegyetem programkínálatát, valamint koncertek és családi nap várta az érdeklődőket a Ludovika Campuson.

Béke és biztonságpolitika, háború és menekültválság, klímaváltozás és fenntarthatóság, mesterséges intelligencia, kiberbiztonság, űrjog és vízügy – csak néhány téma azok közül, amelyekkel a Ludovika Szabadegyetem várta az érdeklődőket a 13. Ludovika Fesztiválon az Orczy-parkban. Az NKE által szervezett hagyományőrző eseményen 40 izgalmas előadást és kerekasztal-beszélgetést hallgathattak meg az érdeklődők több mint 80 neves magyar és külföldi szakember részvételével. A Ludovika Fesztivál Szabadegyetemén olyan nemzetközileg elismert szakértők tartottak előadást, mint Edward N. Luttwak, világhírű amerikai író, az USA Védelmi Minisztériumának tanácsadója, Ronald Reagan korábbi biztonsági tanácsadója, Charles J. Vörösmarty, az NKE díszdoktora, a világ egyik prominens hidrológiai szakértője. Az USA bűnüldözési tendenciáiról Scott Donovan, a Nemzetközi Rendészeti Akadémia budapesti szervezetének igazgatója beszélt, aki több mint 20 évig dolgozott speciális ügynökként az Egyesült Államok titkosszolgálatánál. Dave Walsh, a De Montfort University bűnügyi nyomozás professzora a kihallgatási technikákról beszélt, Rod Dreher amerikai író, publicista a biztonságról és a szabadságról fejtette ki gondolatait. Rosanna Hoffmann, az ENSZ Világűrügyi Hivatal (UNOOSA) munkatársa a nemzeti űrjogszabályokba engedett betekintést, Paul Walf, a Reinmetall magyarországi részlegének vállalati koordinációs vezetője pedig háború jövőjével kapcsolatos gondolatait osztotta meg a közönséggel.

A hazai előadók névsora is széleskörű volt, az NKE oktatói és kutatói mellett többek között Orbán Balázzsal, a miniszterelnök politikai igazgatójával, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel, a védelmi innovációért felelős miniszteri biztossal, Porkoláb Imre dandártábornokkal, Schmidt Máriával, a Terror Háza Múzeum főigazgatójával is személyesen találkozhattak a résztvevők.

A Ludovika Fesztiválon péntek este ingyenes koncertekkel várták az érdeklődőket Mások mellet fellépett Áron András, a Konyha, az erdélyi 4S Street, valamint a kárpátaljai Ullie zenekar, de Lotfi Begi, BSW, Cooky és JumoDaddy is gondoskodott a hangulatról a Party Sátorban.

Az NKE számára fontos a hagyományőrzés, amelynek egyik meghatározó mozzanata a Ludovika Fesztivál keretében megtartott 100 napos ünnepség, amely az augusztus 20-i ünnepélyes tisztavatás előtti utolsó lépcsőfok. Május 13-án, a családi nap keretében a szélesebb közönség is betekintést nyerhetett az egyes hivatásrendek világába: honvédségi programok mellett rendészeti bemutatókkal várják az érdeklődőket.

Szombaton fegyverforgató show-val lépett a közönség elé az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Honvéd Díszzászlóaljának Különleges Díszelgő Csoportja, de a szervezők látványelemekkel tarkított kutyás, illetve harcászati bemutatóval is készültek. A légtérben áthúztak a Magyar Honvédség H145M és Mi-24 típusú helikopterei is. Május 13-án a gyerekkoncerteké volt a főszerep, mások mellett fellépett Farkasházy Réka és a Tintanyúl, valamint Wolf Kati is.

Tovább az eredeti cikkre: Rekordszámú résztvevő a Ludovika Fesztiválon