Öt tipp, hogy felkészülten vágj neki a többnapos túráknak


Öt tipp, hogy felkészülten vágj neki a többnapos túráknak olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Hamarosan indul a nyári túraszezon, ami egyet jelent a hosszabb természetjárás…

A teljes cikk itt olvasható:
Öt tipp, hogy felkészülten vágj neki a többnapos túráknak

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Hamarosan indul a nyári túraszezon, ami egyet jelent a hosszabb természetjárás élményeivel és kihívásaival. Egy friss hazai kutatásból* kiderült, hogy a többnapos túrán résztvevők egyharmada sátorban tölti az éjszakát, ám egy ilyen barangolás során a nagyobb kihívást mégis a nappalok jelentik. Épp, mint a Fjällräven Vándortúrán, ahol a résztvevők 74 kilométert megtéve, négy nap alatt járják be a Mecsek lenyűgöző vidékét. A svéd outdoor márka tippjeivel azonban semmi sem állhatja a természetjárás szerelmeseinek útját, hogy felkészülten vágjanak bele a többnapos outdoor kalandba.

A svéd túrafelszerelésgyártó Fjällräven, amely a világ számos pontján, rendszeresen szervez többnapos túrákat, öt olyan tippet gyűjtött össze, amelyek segítségével felkészültebben vághatunk neki az olyan eseményeknek, mint a Fjällräven Vándortúra. Hiszen a cél maga az út, az út pedig maga az élmény.

Válasszunk megfelelő hátizsákot!

A kényelmes viselet és a méret rendkívül lényeges szempont a hátizsák kiválasztásánál, hiszen ezt fogjuk vinni a hátunkon több napon keresztül. A túl kicsibe nem fog beleférni minden alapvető felszerelés, a túl nagyba azonban olyan dolgok is belekerülhetnek, amik csak plusz súlyt jelentenek. A Vándortúrán a résztvevők általában 55-65 literes hátizsákokkal szoktak részt venni. Érdemes továbbá a hétköznapok igényeihez igazított táska helyett technikai túrahátizsákot választani, mivel ez a típus speciális kialakítású, merevített hátrésszel rendelkezik, ami nagyban hozzájárul a megfelelő súlyelosztáshoz, kímélve a derekat és a lábat.  

Ne pakoljuk túl a hátizsákot!

A Mecsek szemet gyönyörködtető természeti kincs, amit érdemes lehet megörökíteni, de erre kiválóan alkalmas a telefon is, nem kell profi fényképezőgépet a nyakunkban cipelnünk – de ugyanez vonatkozik a túl sok váltóruhára, túlgondolt tisztálkodó csomagra is. Tényleg csak az igazán szükséges felszerelések legyenek nálunk, hiszen például egy 18 kilométeres szakaszon akár 1-2 kiló plusz is rengeteget számíthat.

Részesítsük előnyben a kulacsot! 

A folyadékpótlás rendkívül fontos a túrázás alatt, napi 2-3 liter víz tárolására alkalmas kulacs mindenképpen legyen nálunk, főként, ha a túraútvonal kevés települést érint. A termosz ugyan hidegen/melegen tartja a folyadékot, ám alapsúlya nehezebb egy műanyag víztárolónál, így érdemes kétszer is átgondolni, hogy egy nyári túrán valóban szükségünk lesz-e rá. A PET-palack szintén nem optimális megoldás, hiszen azt nem többszöri újratöltésre, többnapos használatra tervezték.

Használjunk fejlámpát!

A hagyományos elemlámpákkal szemben a fejlámpa nem foglalja le a kezeket, így nem akadályoz sem a mozgásban, sem egyéb más tevékenységben. A Vándortúra során érdemes figyelembe venni, hogy a természetben sokkal korábban szükségünk lehet plusz fényforrásra, például szürkületkor a sátor felállításához. Ajánlott piros fénnyel ellátott fejlámpát választani, és ezt használni mondjuk éjszakai mosdózás alkalmával, mivel ennek a fénye nem zavarja meg a szemünket, és lekapcsolva is ugyanúgy látunk majd a sötétében, mint előtte – ez egy fehér fény esetén hosszú percekig is eltarthat.

Védjük a lábunkat!

A 74 kilométeres távot sétálva tesszük meg, így rendkívül fontos, hogy vigyázzunk a lábunk épségére. A legjobb választás egy jól szellőző túracipő, de emellett van még pár dolog, amit megtehetünk, hogy elkerüljük például a fájdalmas vízhólyagokat. Egy légáteresztő nyári túrazokni és a hintőpor használata segíthet megelőzni a lábfej kidörzsölődését, továbbá, ha módunk van rá – például pihenőknél -, legyünk mezítláb, és szellőztessük egy keveset, mielőtt visszabújnánk a cipőbe. Fontos, hogy sose legyen nedves a lábunk; ha indokolt, naponta akár többször is cseréljünk zoknit, este pedig a táborban ne túracipőben, hanem szandálban vagy papucsban legyünk. 

Aki szeretné szervezett körülmények között kipróbálni, milyen élményt jelent napokon át a természetben barangolni, az éjszakákat pedig sátorban tölteni, az idén nyáron megteheti Magyarország egyik legnagyobb, szervezett többnapos gyalogtúráján, a Fjällräven Vándortúrán. A résztvevők négynapos outdoor kaland során fedezik fel közösen a Mecsek legszebb részeit 2023. augusztus 28. és 31. között. A rendezvényre az esemény honlapján lehet jelentkezni.

* A kutatást a Fjällräven megbízásából az OPINIO készítette 2023 februárjában, 1058 fős országos, reprezentatív mintán, a 18-59 éves korosztályban. Az adatfelvétel módszere: online kérdőíves felmérés.

Tovább az eredeti cikkre: Öt tipp, hogy felkészülten vágj neki a többnapos túráknak