Hosszútávú társadalmi felelősségvállalási programot indít az MKSZ


Hosszútávú társadalmi felelősségvállalási programot indít az MKSZ olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A Magyar Kézilabda Szövetség a gyermekotthonokban élő gyerekek életkörülményein szeretne javítani…

A teljes cikk itt olvasható:
Hosszútávú társadalmi felelősségvállalási programot indít az MKSZ

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • A Magyar Kézilabda Szövetség a gyermekotthonokban élő gyerekek életkörülményein szeretne javítani

A Magyar Kézilabda Szövetség útjára indította a „Jó Ügy” névre keresztelt társadalmi felelősségvállalási programját, mely a 2023-2028-at lefedő közel hatéves időszakot öleli fel és gyakorlatilag keretbe foglalja az összes eddigi és jövőbeni tevékenységüket. A program indításaként május 8-án az MKSZ megközelítőleg 60 dolgozója a József Attila Gyermekotthoni Központ Budapest XVIII. kerületi telephelyének megszépítésében segédkezett.  

Az egész napos program keretében a szövetség dolgozói és sportolói falat festettek, növényeket ültettek, közösen sportoltak, játszottak és főztek a gyerekekkel. Ilyés Ferenc, az MKSZ elnöke nagyösszegű    sporteszköz adomány átadásával nyitotta meg az eseményt. 

„A társadalmi felelősségvállalás programmal a Szövetség célja egy átfogóbb szemlélet kialakítása, amely kitartásra, sportra és egészséges életmódra nevel. Irányt, lehetőséget és legfőképp jövőképet szeretnének mutatni a fiataloknak, ezzel is hozzájárulva egy egészségesebb, sportolni vágyó fiatal generáció felneveléséhez.” – nyilatkozta Pitz András, az MKSZ Operatív Igazgató-helyettese

„A „Jó Ügy” Társadalmi Felelősségvállalási Programunknak három fő iránya van: az MKSZ „Segítünk!” Program, melynek küldetése a hátrányos helyzetű gyerekek és felnőttek, a határon túli magyarok, a rászoruló sportolóink és családjuk, és a parasport támogatása, az MKSZ „Zöldülj!” Program, mely a környezetvédelem és fenntarthatóság támogatását segíti elő szervezeten belül és szélesebb társadalmi keretek között, és az MKSZ „Mozdulj!” Program, amely a szövetség egészséges életmódra nevelés, és a tömegsport irányába tett kezdeményezéseit foglalja magába” – fűzte hozzá az MKSZ vezetője. 

A következő 6 év folyamán ezekben a társadalmi felelősségvállalási programokban az MKSZ dolgozói, a válogatott és parasportolók egy csapatként vesznek majd részt, és mindhárom terület tevékenységi köre évről-évre folyamatosan új elemekkel fog bővülni egészen 2028-ig.

„Idén a legnagyobb fókuszt a „Segítünk!” Program kapja, ezen belül pedig a gyermekotthonokban élő gyerekek támogatása. Ezért is jöttünk ma el ide a József Attila Gyermekotthoni Központ Budapest XVIII. kerületi telephelyére, hogy hozzájáruljunk a gyerekek életkörülményeinek javításához, sporton keresztüli támogatásához. Erre az évre még egy gyermekotthon megszépítését tűztük ki magunknak célul, a Kossuth Lajos Gyermekotthonba nyár végén, korra ősszel látogatunk majd el. Azonban ezen kívül sem engedjük el az otthonokba élő gyerekek kezét, akik számára egészen 2028 végéig számos aktivitást szervezünk, így többek között nevelőik kíséretében kézilabda mérkőzéseken vehetnek majd részt” – fűzte hozzá l Pitz András.  

„Valljuk, hogy „Csinálj a gyermeknek programot, különben ő csinál neked!” Minden intézményünkben nevelkedő gyermek esetében kiemelten támogatjuk a rendszeres testmozgást, az aktív sporttevékenységeket, valamint igyekszünk hangsúlyt fektetni az egészséges életmódra. Ezért is üdvözöljük a Magyar Kézilabda Szövetség programját, melynek köszönhetően a gyermekek előtt új ajtók nyílhatnak meg.” – mondta el Diószegi Zsanett a József Attila Gyermekotthoni Központ Budapest intézményvezetője

„A gyerekek esetében mi abban hiszünk, hogy a jövő generációjának fenntarthatóságra való nevelésében kulcsszerepet játszanak a környezetükben lévő és tevékenykedő, példamutató felnőttek. Ezért idén két nekik szóló, környezetvédelmi témájú edukációs kisfilmet is elkészítünk majd az MKSZ „Zöldülj” Program keretein belül. A dolgozóink irányába pedig ösztönző programokat indítunk a szelektív hulladékgyűjtésre, a környezettudatos közlekedés választására. Emellett sporteszközöket, sportruházatot adományozunk a parasportolóknak, bentlakásos intézményekben élő gyermekeknek, kisebb csapatoknak, óvodáknak, iskoláknak” – folytatta az MKSZ operatív Igazgató-helyettese.

A „Segítünk” Program keretein belül a Kézilabda Szövetség folytatja a már régebben megkezdett tevékenységeit is. Tovább építi az együttműködést a határon túli magyar szervezetekkel a kézilabda aktivitás további erősítése érdekében, segítik a rászoruló sportolóikat és családjukat, szervezik a véradásokat.

Az MKSZ hosszú évek óta nagy hangsúlyt fektet a tömegsport támogatására, és az egészséges életmódra nevelésre, ezért a szövetség tornatermeket, kültéri pályákat, strandkézilabda pályákat épít vagy újít fel.  Emellett részt vesz a Nagy Sportágválasztón és az Erzsébet táborokban is, ezeket a tevékenységeket folytatja a jövőben is a „Mozdulj!” Program keretein belül.  

„A 3 programot az elkövetkező években témában és térben is folyamatosan fejleszteni szeretnénk. Az MKSZ „Segítünk” Program jelenleg a gyerekekre fókuszál, de 2025-től már olyan bentlakásos intézmények is bekerülnek majd a programba, ahol fogyatékkal élő felnőttek, tehát értelmi fogyatékosok, mozgássérültek, vakok és gyengénlátók élnek. Az MKSZ ’Zöldülj” Program berkein belül a jövő évtől szeretnénk a saját szervezésű nemzetközi versenyeink károsanyag-kibocsátását csökkenteni, ezért faültetési akcióba kezdünk. Ennek az első állomása Debrecen lesz a 2024-es Európa bajnokság alkalmával. 2025-től pedig Balaton tisztítási akcióval bővül ki a” Zöldülj” Programunk, aminek keretén belül minden évben a Balaton egy másik partrészét fogjuk megtisztítani a szeméttől” – zárta program ismertetőjét Pitz András

Tovább az eredeti cikkre: Hosszútávú társadalmi felelősségvállalási programot indít az MKSZ