Életet menthet az ingyenes mobilapp


Életet menthet az ingyenes mobilapp olvasható a mmonline.hu weboldalán.

A május az egész világon a melanóma elleni küzdelem hónapja. A…

A teljes cikk itt olvasható:
Életet menthet az ingyenes mobilapp

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

A május az egész világon a melanóma elleni küzdelem hónapja. A melanóma a bőrrák egyik veszélyes fajtája, azonban könnyen gyógyítható, ha időben diagnosztizálják és kezelik. Hazánkban tíz év alatt másfélszeresére nőtt a melanómás esetek száma, amelyből évente jelenleg több mint 2300-at regisztrálnak. A nyár közeledtével, a napsütötte órák számának növekedésével érdemes fokozott figyelmet fordítani bőrünk védelmére, ebben nyújt segítséget az ELTE és a Semmelweis Egyetem kutatóinak közreműködésével kifejlesztett, mesterséges intelligenciát használó Emdee Skin applikáció.

Az ingyenesen letölthető Androidos alkalmazásban a felhasználó saját bőrelváltozását lefotózva és beküldve kérhet diagnózist: az app 16 féle bőrelváltozást (melanóma, szemölcs, anyajegy) képes felismerni, osztályozni, és az eredmények alapján javaslatot is tesz a felhasználónak arra, hogy bőrelváltozásával szükséges-e dermatológus szakemberhez fordulnia. Az applikáció nemcsak a pácienseknek, de a bőrgyógyászoknak is segítséget jelent, a korai diagnosztikával ugyanis számos súlyos eset és a vele járó műtét is elkerülhetővé válik.

2020-as megjelenése óta az Emdee Skin több mint 21 ezer beküldött fotót elemzett, ezek közül 866 melanómát és 1092 basaliomát azonosított. Bár a mesterséges intelligencia gyakran már az orvosoknál is jobb eredményeket produkál a diagnosztikában, az eredmények még mindig nem 100 százalékos pontosságúak. A fenti adatokból a fals pozitív eseteket levonva az alkalmazás 810 valós melanómát és 916 valós basaliómát azonosított.

Az alkalmazást bárki ingyenesen letöltheti a Google Play áruházból.

A Életet menthet az ingyenes mobilapp bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Életet menthet az ingyenes mobilapp

, , , , , ,