A TÖRTÉNÉSZ GONDOLATAI – AKI BELELÁTOTT A VATIKÁN LEVÉLTÁRÁBA


A TÖRTÉNÉSZ GONDOLATAI – AKI BELELÁTOTT A VATIKÁN LEVÉLTÁRÁBA olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

XII. Piusz pápa a katolikus egyház történetének legvitatottabb vezetője. A modern…

A teljes cikk itt olvasható:
A TÖRTÉNÉSZ GONDOLATAI – AKI BELELÁTOTT A VATIKÁN LEVÉLTÁRÁBA

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

XII. Piusz pápa a katolikus egyház történetének legvitatottabb vezetője. A modern történelem egyik legnagyobb konfliktusa idején vezette az egyházat, amely során fontos szerepet töltött be. Guy Walters brit író és történész, aki exkluzív betekintés nyert a Vatikán titkos levéltárába, az egyház reagálását vizsgálta a II. világháború eseményeire, és azt, hogyan mentette meg a pápa 700 000 zsidó ember életét. Felfedezéseit a Titkos vatikáni akták megnyitása: A pápa és az ördög című dokumentumfilm összegzi, amelyet itthon 2023. május 1-jétől hétfőnként 21:00 órától láthatunk a Viasat Historyn, az alábbi sorokban pedig a történész saját élményeit osztja meg az olvasókkal. 

Guy Walters úgy emlékszik vissza arra a pillanatra, amikor felajánlották neki, hogy meglátogathatja a Vatikán titkos levéltárát, mint amit érezhet valaki, amikor megnyeri a lottót: hihetetlen és soha vissza nem térő alkalom. Pont ezért mondott gondolkodás nélkül igent a lehetőségre.

Mióta megírta első könyvét, a Hunting Evil-t – az „Ördög üldözése”, ami arról szól, hogy miként menekültek el a nácik a második világháború végén –, mindig is arról álmodozott, hogy bejusson a helyre, amit a levéltárak „szentgráljaként” emlegetnek. 

– Dan Brown írónak és más alkotóknak köszönhetően sokan úgy vélekedünk a Vatikán levéltáráról, mint ahol minden választ megkaphatunk a világ összes titkára, sőt még földönkívüli titkokra is.

Walterst leginkább az érdekelte, hogyan reagált és cselekedett a Vatikán a második világháború alatt és az azt követő pár évben. Kifejezetten ezt a témát, valamint XII. Piusz pápa és Adolf Hitler zavaros kapcsolatát tárja fel és vizsgálja a Titkos vatikáni akták megnyitása című dokumentumfilm-sorozat. 

A levéltárban tett látogatás után válaszokat kapott olyan kérdésekre, amelyek régóta aggasztják a témát vizsgáló történészeket. Mennyire békítette XII. Piusz Hitlert? Megpróbált-e segíteni a zsidóknak kiszabadulni a nácik karmai közül? Milyen volt a viszony a Vatikán és Mussolini között? Mennyit tudott előre a Vatikán a nácik terveiről? És végül, hogy valóban volt-e egy náci összeesküvés a pápa elrablására?

A dokumentumfilmben ezekre igyekszik Walters és csapata megadni a válaszokat, valamint bemutatják, hogyan jutottak be a Vatikán titkos levéltárába, amely ugyan eltér a filmekben eddigiekben látottaktól, de legalább annyira elképesztő, megrendítő és rendkívüli:

– Az első dolog, amit érzünk az az, hogy hatalmas. Olyan méretű, mint egy várostömb, csak itt polcokon iratok hevernek. Ahogy sétálsz, lehengerelnek a több évszázados feljegyzések, több milliárdnyi papír és pergamen. Némelyiket modern dossziékban tárolják, másokat pápai motívumokkal díszített, régi bőrborítókban.

Walters biztos benne, hogy az eddig titkos dokumentumok segítségével sikerül a XX. század legsötétebb időszakát új fényben feltüntetni.

Tovább az eredeti cikkre: A TÖRTÉNÉSZ GONDOLATAI – AKI BELELÁTOTT A VATIKÁN LEVÉLTÁRÁBA