Most vagy először szemüveges? Íme néhány hasznos tipp, hogyan szokj hozzá a viseléséhez


Most vagy először szemüveges? Íme néhány hasznos tipp, hogyan szokj hozzá a viseléséhez olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Akár most kaptad meg életed első szemüvegét, akár egy már meglévőbe…

A teljes cikk itt olvasható:
Most vagy először szemüveges? Íme néhány hasznos tipp, hogyan szokj hozzá a viseléséhez

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Akár most kaptad meg életed első szemüvegét, akár egy már meglévőbe kaptál új lencséket, a kezdeti alkalmazkodáshoz időre lehet szükség. Van, akinek csak néhány napra, másoknak akár 1-2 hétre is. Ez alatt az időszak alatt sok embernél olyan panaszok jelentkezhetnek, mint a fejfájás, szédülés, émelygés, viszkető, vörös és fájó vagy fáradt szem.

Néhányan arról is beszámolnak, hogy az új szemüveggel túl élesnek érzik a látásukat. Ez a kezdeti időszakban teljesen normális. Mindezek a problémák azért jelentkeznek, mert az agyat több információ éri, mint azelőtt és ez eleinte kimerítheti az idegrendszeri működést. A szemizmok megszokták, hogy a rossz látás korlátai között, ahhoz igazodva dolgozzanak. Amint a szem és a szemizmok hozzászoknak a „jó beállításokhoz”, egy relaxált állapothoz, ezek a tünetek megszűnnek. De hogyan lehet ezt minél hamarabb elérni? A Tipton Eyeworks optometristája hasznos tippekkel lát el minket. 

„Elengedhetetlen, hogy a megfelelő szemüvegkeret és -lencse kiválasztása előtt egy nagyon alapos vizsgálattal kezdjünk” – mondja Klatz Norina optometrista, a Tipton Eyeworks showroom szakértője.  „Fel kell mérni a páciens igényeit, munkakörülményeit, hobbijait, korábbi szemüveg viselési szokásait és betegségeit, ha vannak. A kapott dioptriákat aztán több élethelyzetben is ki kell próbálni: eltérő fényviszonyokban, kint és bent, minden távolságra.” 

A lencsék mellett a megfelelő szemüvegkeret kiválasztása és beállítása is nagyon fontos ahhoz, hogy könnyen hozzászokjunk az új dioptriák viseléséhez és hosszútávon javulni tudjon a látásunk. 

„A keret kiválasztásakor szerepet játszik az arc formája, mérete, az orrnál való illeszkedés és természetesen a viselő stílusa is. Átvételnél a szakembernek még utoljára ellenőriznie kell, hogy tökéletes-e az illeszkedés, különben csúszkálhat a szemüveg. Ha pedig több nap hordás után is úgy érezzük, hogy szorít, kényelmetlen, nem komfortos, mindenképpen menjünk vissza a szakemberhez.”

Fontos tudni, hogy az új szemüveghez való alkalmazkodás hosszabb időt vehet igénybe, ha a szemüveg több fókusszal rendelkezik, például bifokális, trifokális, multifokális/progresszív lencsék esetén. Bármilyen is legyen az első szemüvegünk, az első és legfontosabb trükk a megszokásához, hogy úgy és azokra a távolságokra használjuk, ahogy a szakember javasolja. 

Íme néhány tipp, amellyel könnyebbé válik az első szemüvegünk viselésének megszokása:

  1. Kezdjük el viselni a szemüveget ébredés után, friss és pihent szemre.
  2. Ellenőrizzük a keretet: nem szabad, hogy az túl szorosan vagy túl lazán illeszkedjen. Ha folyamatos nyomást érzünk az orrnyergen, a fülek mögött, az annak a jele, hogy a keret túl szoros, ha pedig folyamatosan lecsúszik az orrunkról, akkor túl laza. Ilyenkor elmászik a fókuszpont a pupillák elől. Egyik állapot sem jó!
  3. Rendszeresen tisztítsuk meg a lencséket, a megfelelő eszközökkel. Azok számára, akik nem szoktak hozzá a szemüveg viseléséhez, a legkisebb porszemcsék is fokozhatják a kényelmetlenség érzését. Helytelen tárolás vagy tisztítás esetén karcok alakulnak ki, amik torzítják a dioptriákat.
  4. Többfókuszú lencsék esetén először kezdjük el benti térben viselni a szemüveget, például olvasás vagy tv nézés közben. Ezt követően viselhetjük gyaloglás, testmozgás, lépcsőn fel- és lesétálás közben, és végül áttérhetünk a vezetésre is. 
  5. Mozgassuk a fejet úgy, ahogyan általában látás vagy rutinszerű tevékenységek végzése közben szoktuk. A legtöbb első progresszív szemüvegviselő tudatosan igyekszik mozgatni a szemét, de a fejét nem. 

A Tipton Eyeworks szakértői az átfogó szemvizsgálatot követően nemcsak a megfelelő lencse és a személyiségünkhöz, stílusunkhoz legjobban passzoló keret kiválasztásában segítenek, hanem egyedi esetekben az orrnyereg rész megfaragásával pontosan az arcunkra is tudják szabni szemüvegünket. A legtökéletesebb eredmény érdekében egyedi szárakat gyártanak, illetve orrtappancsokat is implantálnak, ha szükséges. Az anyagok, amelyekből a Tipton keretei készülnek, a megfelelő hő hatására rendkívül könnyen formálhatók, így a szemüveget finoman az arcra tudják igazítani, hogy a viselése a lehető legkényelmesebb legyen. 

Tovább az eredeti cikkre: Most vagy először szemüveges? Íme néhány hasznos tipp, hogyan szokj hozzá a viseléséhez