Sosem késő elkezdeni! Így válhat a kamaszból tudatos felnőtt


Sosem késő elkezdeni! Így válhat a kamaszból tudatos felnőtt olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Az alapvető pénzügyi ismeretek elsajátítását szinte nem lehet elég korán elkezdeni.…

A teljes cikk itt olvasható:
Sosem késő elkezdeni! Így válhat a kamaszból tudatos felnőtt

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Az alapvető pénzügyi ismeretek elsajátítását szinte nem lehet elég korán elkezdeni. Egy bizonyos életkort és egyfajta érettséget igényel, mire a gyermek átlátja, hogy a pénzért meg is kell dolgozni, amiből aztán nemcsak élelmiszert és ruhákat vásárolunk, hanem fizetjük a rezsit, törlesztjük a hitelt vagy félreteszünk a jövőben felmerülő szükségletek fedezésére. Kamaszkorban már az alapvető elméleti tudásnak is a birtokában van a legtöbb tinédzser, azonban a pénz kezelése és beosztása, a jövőre való takarékoskodás vagy a felelősségteljes pénzügyi kockázatvállalás olyan készségek, amelynek elsajátítása a sikeres pénzügyi jövő egyik kulcsa. 

Ezeket a nagyon fontos leckéket azonban nem tanítják az iskolában: abban, hogy a gyermek az elméleti alapok mellett hasznos gyakorlati tapasztalatokat is szerezzen, a legnagyobb felelősség a szülőket terheli. Nézzünk is meg néhány tippet, amelyekre érdemes odafigyelni, ha azt szeretnénk, hogy gyerekünk pénzügyileg felkészülten vághasson bele a nagybetűs életbe!

Mire figyeljünk a pénzügyi nevelés során?

Egy kamaszról okkal feltételezhetjük, hogy ismeri az olyan alapvető kifejezéseket, mint a hitel, az adósság, a megtakarítás vagy a bankszámla. Amivel viszont még nem rendelkezik, az a saját bevétel és az azzal való felelős gazdálkodás tapasztalata. Érdemes személyes példákon keresztül bevezetni ebbe a világba: megismertethetjük vele a családi költségvetést, bemutathatjuk neki a meglévő megtakarításokat, a megkötött biztosításokat vagy az aktuális befektetéseket.

És azt se felejtsük el, hogy ebben a korban már elég érett a gyermek ahhoz, hogy átlásson azon, ha valaki bort iszik és vizet prédikál: a tinédzserek pénzügyi nevelésének az egyik legjobb módja a példamutatás. Így a legjobbat akkor tesszük, ha mi magunk is felelősen és tudatosan kezeljük a bevételeinket. Hiszen nincsen jobb lecke annál, mint az első kézből látott jó példa és az ebből szerzett tapasztalat. De nézzünk is néhány konkrét tippet, amivel segíthetjük gyermekünket a pénzügyi tudatosság minél korábbi kialakulásában!

Legyen saját bevétele!

A házimunka kapcsán megoszlanak a vélemények, hogy mennyire jó ötlet zsebpénzzel motiválni a hétköznapi kötelességek elvégzését. Kamasz gyerekek számára viszont már bőséggel akad lehetőség a házimunkán, sőt a zsebpénzen túl is. Magyarországon 15 éves kortól szülői engedély fejében lehet diákmunkát vállalni: érdemes kihasználni a lehetőséget és az évek alatt minél több tapasztalatot szerezni. 

A saját fizetésből a kamaszok megismerhetik a bruttó és a nettó összegek közötti különbségeket, megtanulhatják, hogy az elvégzett munkáért nem mindig azonnal jár az elismerés, hanem az a havi fizetéssel érkezik. De ami talán a legfontosabb, hogy felmérhetik a készségeiket és a kompetenciáikat, amely tudatosabbá teheti már a pályaválasztást is. Megtapasztalhatják ugyanis, milyen jellegű feladatok, munkakörök a leginkább testhezállóak számukra.

Ha kisebb a gyermek és diákmunkát még nem vállalhat, akkor is találhatunk olyan ház körüli, esetleg idény jellegű feladatokat, amelyekben hasznosan közre tud működni, miközben értékes tapasztalatokat gyűjthet, mi pedig az elvégzett munkáját egy kis zsebpénzzel jutalmazhatjuk.

Fejlessze a készségeit!

Ahhoz, hogy a való életben is pénzre tudja váltani tudását, nem árt, ha már ebben a korban kibontakoztatja magát: a kamaszok amúgy is szeretik feszegetni a határaikat, így ilyenkor bátran kipróbálhatja, miben jó igazán. Már ekkor elsajátíthat olyan hasznos alapokat, amelyek később bevételi forrást jelenthetnek számára, akár mellék-, akár főállás formájában.

Felnőtt, keresőképes korában hatalmas előnyt jelenthet majd számára, ha képes egyszerre több lábon állni. Akihez több, különböző helyről érkezik a jövedelem, az kevésbé lesz kitéve egy munkahely elvesztésével együtt járó pénzügyi kockázatnak, de könnyebb dolga lesz az esetleges álláskeresés során is. A kamaszévek pedig remek lehetőséget biztosítanak a képességei kibontakoztatására és olyan hasznos készségek fejlesztésére, amelyek hosszú távon jelenthetnek számára stabil jövedelmet, akár már gimnáziumi évei alatt is.

Gazdálkodjon okosan!

Teher alatt nő a pálma – tartja a mondás. A legtöbb kamasz elég érett már ahhoz, hogy a társas- vagy a számítógépes játékok után valódi tét mellett hozzon pénzügyi döntéseket, még ha valamilyen szinten a felügyeletünk alatt is teszi azt. A saját bankszámla és az afeletti rendelkezés nemcsak a függetlenség és a szabadság érzetét adja a gyermeknek, hanem első kézből tanulhatja meg, hogyan működik a pénzügyi világ, mit jelent a kamat és a hozam, mi a különbség a megtakarítás és a befektetés között.

Érdemes lehet ezzel együtt megismertetni velük valamely a költségvetés-tervező alkalmazást és hasonló programokat, hogy megkeresett jövedelmét ügyesen beosztva megtegye az első lépéseket a takarékoskodás útján.

A fenti praktikák hasznosak, ugyanakkor önmagában a saját bevétel vagy bankszámla sem jelent egyet a pénzügyi tudatossággal. Ezek mind csak eszközök ahhoz, hogy a gyermekünk gondolkodásmódját a helyes irányba formáljuk, ne csak pénzt keresni tanítsuk meg, hanem jövedelmét is okosan beosztani, hogy minél felelősebb pénzügyi döntéseket hozzon élete során. 

Minél korábban kezdjük el tanítani a tinédzserkorú gyermekünket a pénzügyi tudatosságra, annál jobban elősegítjük a gondtalan felnőtt éveit. A személyes pénzügyek és a vagyoni helyzet ugyanis az élet minden területére hatással vannak: stabil anyagi alapokon állva könnyebb elkerülni azt a stresszt és feszültséget, amelyek a rossz anyagi helyzet gyakori velejárói.

Tovább az eredeti cikkre: Sosem késő elkezdeni! Így válhat a kamaszból tudatos felnőtt